zondag 28 juni 2009

Woensdag 24 juni en Donderdag 25 juni

Woensdag 24 juni

Na een deugddoende nachtrust een stevig ontbijt was het terug tijd om ons werk aan te vatten.
De jongens namen hun busje richting ‘little trees’ en gingen bij aankomst direct terug aan de slag. Schaven van palen, inkepingen maken, houten wielen uitzagen, … iedereen had zijn werk en deed het met volle overtuiging.
De machines die we hebben meebracht uit BelgiĆ« vallen zeer in de smaak bij onze Gambiaanse vrienden. Wanneer we volgende week terug naar huis vertrekken zijn ze meesters in het werken met de bovenfrees, de handschaafmachine, …etc.

De meisjes trokken weer naar de Sisters. Net als de vorige dagen deden ze allerlei activiteiten met de kindjes. Ditmaal deden ook de Gambiaanse verzorgsters mee. Hun aanpak verschilt nogal van de onze en zorgde voor heel wat verbazing. Ze springen nogal ruw met de kinderen om en ook de pedagogische tik wordt niet geschuwd.

Na de maaltijd trokken we weer naar Kololi Beach. Door de wind voelden we de hevige zon niet met de nodige roodheid tot gevolg. Gelukkig deden de aftersun en een afkoelende douche hun werk.

Donderdag 25 juni

Vanmorgen trokken de meisjes richting Sukuta hospitaal, waar de realiteit als een mokerhamer toesloeg. Een ziekenhuis met een minimum aan middelen en een maximum aan wachttijden deed ons weer realiseren hoe goed de gezondheidszorg in Belgiƫ wel is.
Nadien stond er een kort bezoek aan victory gospel school op het programma waar we het dagelijkse schoolleven in Gambia konden vastleggen op onze fotoapparatuur.

De jongens vertrokken zoals dagelijks richting ‘little trees’. In het midden van de rit horen we plots een oorverdovend lawaai aan de achterzijde van onze auto. Nu bleek dat de as van het achterwiel het had begeven. Te voet trokken we dan maar verder. En verder. En verder. Onder de gietende warme regen bereikten we dan eindelijk de school, waar we schuilden in een klaslokaal. Nadat de regen was overgetrokken gingen we aan de slag. De schommels zijn bijna klaar, net als de poppenkasten, die enkel nog wachten op een schilderbeurt door de meisjes.

’s Namiddags was er de proclamatie in de Little Trees School. Een hele reeks sprekers passeerde de revue, waaronder de minister van Sport en Jeugd. Bob mocht de diploma’s uitdelen aan de afgestudeerden van de richting houtbewerking. We deden ook een donatie aan de school, die hartelijk werd ontvangen door de directeur.

Na een lange vermoeiende dag kroop iedereen tijdig in zijn bed om fit te zijn voor de driedaagse.

Tot volgende keer.

Stijn, Benny, Bob, Kelly, Caitlin, Ester, Tessa, Steffi, Kelly, Stef, Johan, Lennart, Matthias, Jacob, Levi, Dimitri.

2 opmerkingen:

  1. Hallo allemaal
    Het is heel fijn om hier te kunnen lezen over jullie spannende avonturen. De (levens)ervaring die jullie met dit project mogen opdoen zullen jullie allicht nooit vergeten! Succes tijdens de driedaagse en tot een volgende keer.
    Christine Claes
    Leraar Sancta Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag allemaal,
    hopelijke hebben jullie genoten van de driedaagse in de vrije natuur en veel beestjes gezien .Zijn daar zwartjes die Derijck heten (naam op vouwmeter).Een behouden thuiskomst weldra en zweterige groeten vanuit Rillaar

    BeantwoordenVerwijderen